Κατάργηση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 στο όνομα της Ανάπτυξης...

 


Την κατάργηση 7 φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 με το ΦΕΚ 6191 στις 23 του Δεκέμβρη του 2021ανακοίνωσε η κυβέρνηση και συγχρόνως τους συνενώνει σε έναν ενιαίο υπεροργανισμό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση.  


Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000, Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, Μαραθώνα και Υμηττού Δέλτα Έβρου, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Σαμοθράκη, Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκα, Άγραφα, κοιλάδας Αχελώου και Μετέωρα, Εθνικός Δρυμό Ολύμπου, ενέργεια που σύμφωνα με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020 θα έπρεπε από όλους εμάς να θεωρείται αναμενόμενη.


Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας αλλά ζει τρόπο διοίκησης και περνά σε μία ενιαία κεντρική διοίκηση η οποία φυσικά και εντάσσεται στον νεοσύστατο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), όπου εδώ ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι τάχα μου δήθεν θα λυθούν έτσι τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρχαν από τους παλιούς οργανισμούς, στην ουσία καταρρίπτεται αφού η ενιαία κεντρική διοίκηση που δημιουργήθηκε με την υπάρχουσα και ισχύουσα κείμενη νομοθεσία, το μόνο που έρχεται να λύσει είναι κατά την άποψη μας το που θα στήνονται τα αιολικά πάρκα χωρίς να υπάρχουν από τους ντόπιους κατοίκους και όχι μόνο σε κάθε περιοχή οι απαραίτητες αντιδράσεις αφού δεν θα υπάρχουν τρόποι να μάθουν οι κάτοικοι της κάθε περιοχής το τι θα συμβεί στην περιοχή τους αφού δεν θα ζητείται η έγκρισή τους αφού δεν θα υπάρχουν οι κατά τόπους φορείς της διαχείρισης του περιβάλλοντος οι οποίοι και σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο καταργούνται.


Επιπλέον όλοι αυτοί οι τοπικοί φορείς που γνωρίζουν όλη την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής ξεχωριστά δεν μπορούν πλέον να συμβάλουν στην διαχείριση της κάθε περιοχής αφού δεν θα υπάρχουν. Επιπλέον είναι καταγγελτέο το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου έμαθαν ότι ο φορέας στον οποίο εργάζονται μέχρι τώρα, καταργείται αφού είχε ήδη καταργηθεί! Οι εργαζόμενοι δε βρίσκονται ήδη κυριολεκτικά κρεμάμενοι στον αέρα!


Οι περιοχές Natura αποτελούν επί σειρά δεκαετιών μία ασπίδα ζωής για τα απειλούμενα και υπό εξαφάνιση είδη της άγριας ζωής και η καρδιά της προστασίας της φύσης στην χώρα μας και όχι μόνο.


Η κυβέρνηση με τον νόμο 4685/2020, βρίσκει έναν τρόπο να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια θα της έβαζαν μέχρι τώρα οι τοπικοί φορείς διαχείρισης του περιβάλλοντος, στην όποια διαχείριση του με σκοπό καθαρά πλέον και μόνο το κέρδος και όχι την προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής.


Ζητάμε και απαιτούμε εδώ και τώρα να μην προχωρήσει η κατάργηση των 7 φορέων και όποιοι έχουν ήδη από αυτούς καταργηθεί να επανασυσταθούν άμεσα με πλήρη την ευθύνη της κυβέρνησης για την επανασύστασή τους!

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Της ΑδέσποταGreece

Αθήνα 06/01/2022


0 Σχόλια