Επανένταξη 200 ζώων λόγω αδυναμίας να συντηρηθούν από το Φιλοζωικό Σωματείο Ναυπάκτου

 

Σχετικά με την άρνηση του Δήμου Ναυπακτίας να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των αδέσποτων της περιοχής του (Ναύπακτος-ορεινά και περιφερειακά χωριά), το Φιλοζωικό Σωματείο Ναυπάκτου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί, και καταλήγει λέγοντας, λόγω της αδυναμίας να συνεχιστεί όπως πρέπει το έργου του, πως θα προχωρήσει στην επανένταξη των 200 ζώων που βρίσκονται υπό την φροντίδα του, τόσο εντός της πόλης όσο και των περιχώρων.


 Αναλυτικά αναφέρει:


«Λειτουργούμε ως  νόμιμο σωματείο από το 2015. Ως δράση εθελοντών λειτουργούμε από το 2005. Όλη αυτή την 15ετή περίοδο φιλοξενούμε, σιτίζουμε, περιθάλπτουμε και φροντίζουμε να είναι υγιή και να βρουν ένα μόνιμο σπίτι ένας μεγάλος αριθμός ζώων. Τα ζώα αυτά βρίσκονται στον δρόμο, στα σπίτια μας, στα κτήματά μας. Τα τελευταία χρόνια για να λειτουργήσουμε καλύτερα αλλά και κυρίως για να βοηθήσουμε τον Δήμο Ναυπακτίας, ο οποίος έχει και την απόλυτη ευθύνη των αδέσποτων ζώων, έχουμε συνάψει συμφωνητικό συνεργασίας με τον Δήμο.


Η συνεργασία αυτή, είχε σαν πρακτικό αποτέλεσμα, κάθε κλήση που γίνεται από τους πολίτες και αφορά αδέσποτο ζώο, το οποίο βρίσκεται σε ανάγκη, να προωθείται στο Σωματείο μας μεταφέροντας και μετατοπίζοντας ουσιαστικά και την ευθύνη της φροντίδας του ζώου σ’ εμάς. Αποτέλεσμα της συνεργασίας μας είναι να υπάρχουν κάτω από την φροντίδα μας σήμερα περίπου 250 ζώα.


Η συνεργασία μας με τον Δήμο Ναυπακτίας εκτός των άλλων προϋποθέτει και την αρωγή του στα έξοδα φροντίδας, η οποία έτσι και αλλιώς εκ της Νομοθεσίας είναι αποκλειστικά δική του, ειδικά για τα ζώα που συλλέγονται στο όνομά του.


Η φετινή χρονιά κλείνει καταδεικνύοντας μια συνεχή αύξηση στον αριθμό των ζώων που χρειάζονται φροντίδα, παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει με την αύξηση των στειρώσεων των θηλυκών ζώων στην περιοχή.


Με δεδομένες λοιπόν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε τροφές και φάρμακα και τις ελλιπείς έως ανύπαρκτες υποδομές που διαθέτουμε αντιμετωπίζουμε για το 2022 αυξημένες ανάγκες υποστήριξης.


Για το 2021 ο Δήμος Ναυπακτίας κάλυψε περίπου το 50% των αναγκών μας για την σίτιση των ζώων (ζωοτροφές), περίπου δηλαδή ένα εξάμηνο. Για την ανεύρεση του υπόλοιπου των χρημάτων προβήκαμε σε έναν μεγάλο αγώνα, έτσι ώστε να τα καταφέρουμε.


Στον αντίποδα αυτό, ο Δήμος Ναυπακτίας αποφάσισε να εγγράψει στον προϋπολογισμό του ένα πολύ μικρό ποσό για τις τροφές του 2022, σε σχέση με τις ανάγκες μας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί και περιγράφονται παραπάνω και καθορίζονται από τον μεγάλο αριθμό ζώων που υποστηρίζουμε για την τροφή και διαβίωσή τους. Με βάση λοιπόν την απόφαση του Δήμου, υπολογίζουμε οτι μπορούμε να υποστηρίξουμε τις τροφές των ζώων που φροντίζουμε σήμερα μόνο για περίπου 4,5 μήνες. Δεν υπολογίζουμε σε αυτό φάρμακα, μετακινήσεις, υποδομές καθώς και την φροντίδα 50 και πλέον ζώων από τις όμορες ενότητες του Δήμου. Συνεπώς οδεύουμε προς ένα αδιέξοδο.


Οι σχεδόν άπειρες συναντήσεις μας με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και με τον ίδιο τον Δήμαρχο καταλήγουν σε συνεχείς διαβεβαιώσεις για υλική υποστήριξη, η οποία έως σήμερα δεν έρχεται στον βαθμό που θα κάλυπτε στοιχειωδώς τις πραγματικές μας ανάγκες.


Αδυνατώντας λοιπόν να συντηρήσουμε τον σημερινό αριθμό ζώων και θεωρώντας πλέον τις προφορικές διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής στα όρια του εμπαιγμού, είμαστε αναγκασμένοι με μεγάλη μας λύπη να σας ανακοινώσουμε ότι άμεσα θα προχωρήσουμε στην επανένταξη των 200 ζώων  που βρίσκονται υπό την φροντίδα μας, τόσο εντός της πόλης όσο και των περιχώρων.


Πρέπει σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν σε αυτή την 15ετή μας πορεία και να εκφράσουμε την λύπη μας στην αδυναμία του Δήμου διαχρονικά να αναγνωρίσει τις δράσεις μας μέχρι σήμερα».

0 Σχόλια