Δελτίο Τύπου για τα κρούσματα δηλητηριάσεων αδέσποτων σκυλιών το τελευταίο 20ήμερο του 2018

Δελτίο Τύπου


Το τελευταίο 20ήμερο του 2018 παρατηρήθηκαν συνεχή κρούσματα δηλητηριάσεων αδέσποτων σκυλιών σε πάρα πολλές περιοχές τις Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά με δηλητηρίασης αδέσποτων σκυλιών στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου στην Κρήτη όπου δηλητηριάστηκαν 12 σκυλιά μέσα σε ένα χωρίο ενώ λίγες μέρες πριν από αυτό το σοκαριστικό περιστατικό  είχε δηλητηριαστεί μία σκυλίτσα αφήνοντας μόνα τους τα οκτώ νεογέννητα κουτάβια της. 

Είναι πραγματικά απίστευτο και σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει, να σημειώσουμε όμως ότι τα περιστατικά με φόλες φαίνεται ότι άρχισαν στις 30 Νοεμβρίου όταν ενημερωθήκαμε ότι σε θαμνώδη περιοχή της Πετρούπολης στην Αθήνα βρέθηκαν φόλες ανάμεσα στους θάμνους με θύμα ένα μόνο σκυλάκι το οποίο ευτυχώς την γλύτωσε.

Επίσης ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και σε χωριά της Αργολίδας όπου σύμφωνα με πληροφορίες σε χωράφι έξω από τον Άγιο Ανδριανό Αργολίδας  νεκρά από φόλα τουλάχιστον πέντε σκυλιά τα οποία φρόντιζε φιλόζωη εθελόντρια της περιοχής.

Ανάλογο περιστατικό υπήρξε στα μέσα του Δεκεμβρίου όταν στην Λεπτοκαρυά ένα σκυλάκι βρήκε φρικτό θάνατο από φόλα, ενώ την ίδια χρονική περίοδο στο Βελεστίνο δηλητηριάστηκε ένα αδεσποτάκι που είχε βρει καταφύγιο μέσα στην φάτνη για να αντέξει το κρύο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιστατικό του Βελεστίνου η φόλα είχε τοποθετηθεί μέσα στην φάτνη! Όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει πραγματικά κάτι σαν οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των αδέσποτων ζώων κάτι που φυσικά απευχόμαστε να έχει συμβεί γιατί θα ήταν όχι απλά απάνθρωπο αλλά τουλάχιστον εγκληματικό.

Επιπλέον επανερχόμαστε για μία στιγμή στο περιστατικό του Βελεστίνου, χωριού που ανήκει στον Δήμο  Ρήγα Φεραίου όπου σύμφωνα με τους φιλόζωους εθελοντές που δρουν στην περιοχή ο ίδιος ο Δήμος δεν έχει κάνει το παραμικρό όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων που είναι κυρίως σκύλοι.  

Εδώ λοιπόν αγαπητοί φιλόζωοι του Βελεστίνου αναρωτιόμαστε πραγματικά εσείς ποιες ακριβώς ενέργειες έχετε κάνει έτσι ώστε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου να εφαρμόσει την νομοθεσία για τα αδέσποτα που εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δεν έχει εφαρμόσει;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας γιατί το θέμα αυτό είναι μεγάλο και μας ταλανίζει σαν χώρα εδώ και χρόνια. Όσον αφορά λοιπόν την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφορικά με τον πληθυσμό των αδέσποτων που κάθε χρόνο αυξάνεται αντί να μειωθεί, οι φιλοζωικοί σύλλογοι σε όλη την χώρα πέραν από το να μαζεύουν από τον δρόμο σκυλιά και να φροντίσουν για την περίθαλψή τους, για την εφαρμογή της νομοθεσίας από τους Δήμους αλλά και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. 

Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές ότι στο  Ναύπλιο όπου είχαμε συνεχή κρούσματα δηλητηριάσεων αδέσποτων σκυλιών τις τελευταίες 20 μέρες του 2018 και όχι μόνο, διότι την Πρωτοχρονιά υπήρξε περιστατικό φόλας σε χωριό που ανήκει στον Δήμο Ναυπλίου. Επιπλέον συνεχίζονται ακόμα τα κρούσματα κακοποίησης και δηλητηριάσεων αδέσποτων ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από φίλους του site στην συγκεκριμένη περιοχή ακόμη και μέχρι σήμερα.

Ο τοπικός φιλοζωικός σύλλογος σύμφωνα με πληροφορίες που μας έχουν δώσει φίλου του site από την ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου διαφωνεί κάθετα και χωρίς κανέναν απολύτως λόγο με την λογική και την λύση του καταφυγίου με αποτέλεσμα στην περιοχή του Ναυπλίου σύμφωνα με έγκυρες πηγές να μην υπάρχει καταφύγιο και τα αδέσποτα ζώα να κυκλοφορούν στον δρόμο και να γίνονται έρμαια του καθενός μη φιλόζωου πολίτη.

Αντίστοιχα ούτε στο Βελεστίνο όπου πρόσφατα δηλητηριάστηκε αδέσποτο σκυλί και μάλιστα μέσα στην φάτνη, υπάρχει καταφύγιο αδέσποτων ζώων με την τοπική φιλοζωική οργάνωση από όσο γνωρίζουμε μέχρι τώρα, και αν κάνουμε λάθος παρακαλώ διορθώστε μας, να μην έχει κάνει το παραμικρό ώστε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου να  αναγκαστεί και ως οφείλει να εφαρμόσει την νομοθεσία.

Για να λέμε και την αλήθεια η φιλοζωική της Λεπτοκαρυάς δεν γνωρίζουμε αν έχει ή δεν έχει κάνει κάτι ώστε να εφαρμοστεί από τον Δήμο η νομοθεσία και να δημιουργηθεί επιτέλους και εκεί ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων που από όσο ξέρουμε ούτε εκεί υπάρχει.

Όσον αφορά την περίπτωση της Πετρούπολης ούτε εκεί γνωρίζουμε αν ο Δήμος πρώτα από όλα έχει συνεργασία με το ΔΙΚΕΠΑΖ όπως ακριβώς έχουνε κάνει ήδη και άλλοι Δήμοι της Αθήνας και όχι μόνο. Δεν γνωρίζουμε όμως και τι στάση έχει κρατήσει μέχρι τώρα η τοπική φιλοζωική οργάνωση απέναντι στο θέμα αυτό.

Ας μην κρυβόμαστε είναι φανερό ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις στο θέμα της δημιουργίας των δημοτικών καταφυγίων ξέρουν μόνο να διαφωνούνε ή να τηρούν σιγήν ιχθύος δηλαδή να μην το διεκδικούνε από τον Δήμο ως οφείλουνε να κάνουνε. Επίσης σε περιπτώσεις όπου πράγματι στα δημοτικά καταφύγια η κατάσταση που επικρατούσε ήταν απαράδεκτη και η διαβίωση των αδέσποτων ζώων εκεί μέσα άθλια, αντί να μπουν μπροστά και να βοηθήσουν ώστε αυτά τα κολαστήρια να μετατραπούν σταδιακά και γίνουν πρότυπα καταφύγια, το μόνο που έκαναν ήταν να κάνουν νομικές ενέργειες για να τα κλείσουν και απλά να διασύρουν τους Δημάρχους.

Με αποτέλεσμα ποιο; Μα φυσικά το να αφεθούν στον δρόμο εκατοντάδες σκυλιά με αποτέλεσμα να ξαναγεμίσουν οι δρόμοι και οι γειτονιές με αδέσποτα σκυλιά και να κινδυνεύουν τα σκυλιά να δηλητηριαστούν με κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, από ανεγκέφαλους μη φιλόζωους που το παίζουν και άνθρωποι.

Μήπως για αυτό λοιπόν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα δηλητηριάσεων αδέσποτων ζώων κυρίως σκυλιών τον τελευταίο μήνα, επειδή ακριβώς οι "φιλόζωοι" φροντίζουν να κλείνουν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, που έχουν φτιάξει οι Δήμοι ως οφείλουν και υποχρεούνται να κάνουν σύμφωνα με τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα φυσικά να επανέρχονται τα αδεσποτάκια στους δρόμους και να δημιουργούνται εκ νέου προβλήματα, με νέα περιστατικά φόλας ή νέο κυνηγητό  μεταξύ περαστικών και αδέσποτων σκυλιών.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

0 Σχόλια