Δελτίο Τύπου Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης με αφορμή το συμβάν στο κυνοκομείο του Δήμου


Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στους χώρους φιλοξενίας αδέσποτων ζώων του Δήμου Σπάρτης και τη σχετική συνέντευξη τύπου της δημοτικής αρχής, ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι στοχοποίησε το Δήμο, εκτιμά ότι οφείλει να γνωστοποιήσει στο Δήμο Σπάρτης, στους δημότες δηλαδή οι οποίοι αποτελούν το Δήμο, τα εξής:

Βάση της ελληνικής νομοθεσίας, και συγκεκριμένα του Ν.4039/2012, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 2/2/2012, υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ο Δήμος και μόνον αυτός. Η οποιαδήποτε φιλοζωική οργάνωση δρα επικουρικά κι εκπροσωπείται στην πενταμελή επιτροπή η οποία παρακολουθεί το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής και την τήρηση της ευζωίας τους.



Η συναίνεση των μελών του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης στη διαβίωση ζώων στο χώρο φιλοξενίας, δε συνεπάγεται και την αποδοχή των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που φαίνονται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο.

Ισχυρίζεστε κύριε Δήμαρχε και κύριε εντεταλμένε σύμβουλε, ότι τα δημοσιεύματα ήταν στημένα, προβοκατόρικα και αφορούν μόνο στο χώρο της Αγίας Κυριακής. Τα αλυσοδεμένα ζώα δίπλα στους βρώμικους κάδους απορριμμάτων και τα παλιά ψυγεία, τα οποία καταγράφηκαν στο χώρο στο Ξηροκάμπι είναι προβοκάτσια; Τα βρώμικα και στην πλειοψηφία τους άδεια δοχεία (τενεκέδες, πλαστικές λεκάνες και κουβάδες) νερού είναι προβοκάτσια; Η έλλειψη προστασίας από τις καιρικές συνθήκες είναι προβοκάτσια; Τα πεταμένα στο έδαφος σακιά με σκυλοτροφή εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες είναι προβοκάτσια; Η αλυσόδεση των ζώων στην περίφραξη, όπου μπορεί ο καθένας να τους πετάξει δηλητηριασμένο δόλωμα είναι ευζωία;

Τα ζώα αυτά λύνονται ποτέ; Μήπως είναι ευζωία το λασπωμένο και γεμάτο περιττώματα έδαφος στο χώρο της Αγίας Κυριακής; Κι εφόσον κύριε εντεταλμένε σύμβουλε γνωρίζατε ότι κάτι συμβαίνει στο καταφύγιο της Αγίας Κυριακής από το βράδυ της 28/10/2018, γιατί δεν καλέσατε επί τόπου την αστυνομία; Για να μην τους ενοχλήσετε; Κι εφόσον υπάρχει και καθαρός χώρος, γιατί δεν έχουν μεταφερθεί εκεί τα ζώα; Κι εφόσον η παρούσα δημοτική αρχή εξελέγη το 2014, γιατί δεν έχει κατασκευάσει ακόμη ένα δημοτικό κυνοκομείο όπως το ορίζει ο νόμος; Με κελιά με προαύλιο χώρο, συγκεκριμένων ελαχίστων διαστάσεων, με αποχέτευση και κατάλληλες ρήσεις και δάπεδα και τοιχώματα τα οποία μπορούν να πλυθούν και να απολυμανθούν;

Μιλήσατε κύριε Αργυρόπουλε για χρήματα. Οι Δήμοι, μέσω αντίστοιχων Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) επιχορηγούνται ανά διαστήματα κατά 75% για εκτελεσμένες δαπάνες που αφορούν στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Το υπόλοιπο ποσοστό μήπως καλύπτεται από τα δημοτικά τέλη; Κι όταν η δαπάνη για τις υπηρεσίες του κτηνιάτρου ανέρχεται περίπου στο ποσό των 30.000€ κι η δαπάνη για την αγορά ζωοτροφών στο ποσό των 24.800€, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι υπηρεσίες καλύπτει η δαπάνη των 45.000€ που αφορά στις υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων; Υπάρχει κάποιο πολυτελές όχημα στο οποίο επιβιβάζονται τα αδέσποτα ζώα, παρουσία θετικού εκπαιδευτή ζώων και δεν το έχουμε δει;

Τα ζώα που βρίσκονται στους χώρους φιλοξενίας κύριε Αργυρόπουλε και κύριε Μαντά, είναι όλα στειρωμένα; Διότι για το Σύλλογό μας η ουσία του προβλήματος είναι ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων κι αυτός γίνεται μόνο με μαζικές στειρώσεις. Όπως επίσης κι ο έλεγχος και περιορισμός ζωοανθρωπονόσων όπως η λεϊσμανίαση. Τα ζώα που νοσούν ήδη, αποπαρασιτώνονται κατάλληλα εξωτερικά προκειμένου να μην τσιμπηθούν εκ νέου από σκνίπα κι η νόσος μεταδοθεί σε υγιή, δεσποζόμενα κι αδέσποτα ζώα;
 
Κύριοι της δημοτικής αρχής Σπάρτης, με την ανακοίνωσή σας αυτή ξεπεράσατε κάθε όριο ανοχής και ανευθυνότητας. Δηλαδή πιστεύετε πως συλλέγουμε πτώματα ζώων (πολλά από αυτά σκουληκιασμένα και σε πλήρη αποσύνθεση), τα συντηρούμε σε καταψύκτες και τα τοποθετούμε στους χώρους των «καταφυγίων» για να κατηγορήσουμε εσάς; Μάλλον εσείς είστε σε πλήρη αποσύνθεση, αφού οι πράξεις και οι συμπεριφορές σας προσβάλλουν όχι μόνο τα ζώα αλλά και κάθε νοήμονα πολίτη.

Αλήθεια, τι δουλειά είχε ο εργάτης του καταφυγίου – υγειονομική βόμβα στις 11:00 το βράδυ της Τετάρτης; Φυσικά για να εξαφανίσει τα όποια υπολείμματα των πτωμάτων, δεν μάζεψε το ίδιο απόγευμα, όταν και δόθηκε στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο. Δυστυχώς γι’ αυτόν και για εσάς, ο Φιλοζωικός μαζί με περιπολικό της Αστυνομίας τον περίμεναν στην είσοδο του χώρου. Λυπούμαστε κύριοι της δημοτικής αρχής μόνοι σας βγάλατε τα μάτια σας σαν σύγχρονοι Οιδίποδες.

Αγαπητοί δημοτικοί άρχοντες, είμαστε συνηθισμένοι να μας κουνούν το δάχτυλο και να μας παρουσιάζουν ως γραφικούς και κακοήθεις. Δε θα πάψουμε ποτέ να αγαπάμε όμως τα αδέσποτα ζώα και να θυσιάζουμε χρόνο, χρήμα και πολύ μεγάλο κομμάτι της προσωπικής μας ζωής για την προστασία τους. Ως Σύλλογος κι ως άνθρωποι, έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη κι αναμένουμε το πόρισμά της, αδιαφορώντας για τις φωνές και τις απειλές σας. Ο πανικός σας άλλωστε είναι πασιφανής!

0 Σχόλια