Εμπορία αδέσποτων σκυλιών και εξαγωγή τους στην Γερμανία! |Εμπλέκεται τελικά ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας;






Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας έκανε μέχρι το 2017 συμβάσεις με τον Δήμο Καλαμάτας για περισυλλογή, περίθαλψη και φιλοξενία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με συμβάσεις όμως τις οποίες δεν υπέγραφε ποτέ!

Τα αδέσποτα ζώα που περισυνέλεξαν μέχρι το τέλος της τελευταίας ανυπόγραφης σύμβασης με τον Δήμο Καλαμάτας ( σ.σ. η σύμβαση όμως είχες αναρτηθεί στην Διαύγεια αν και ανυπόγραφη) τα φιλοξενούσαν σε ένα καταφύγιο που είχε φτιάξει για αυτή την δουλειά ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας σε ένα κτήμα στην Μεσσήνη κάτω από ιδιαίτερα άθλιες συνθήκες.

44050108_553110415136598_2862231334938476544_n

Τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν και ζούνε τα σκυλιά αυτά τις βλέπετε ξεκάθαρα στις εικόνες παραπάνω. Τα σκυλιά αυτά όμως ζούνε κυριολεκτικά μέσα τις λάσπες και στις ακαθαρσίες.

Το θέμα αυτό όμως δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της φιλοξενίας. Είναι πολύ μεγαλύτερο. Το 2017 μετά από 2 άγονους διαγωνισμούς για την φιλοξενία και την περισυλλογή, οι οποίοι διαγωνισμοί κηρύχτηκαν άγονοι αφού ο μειοδότης δηλαδή ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας δεν προσήλθε ποτέ να υπογράψει την  σύμβαση κα΄τι που ανάγκασε τον Δήμο Καλαμάτας να κάνει τρίτο διαγωνισμό στον οποίο μειοδότης ήταν κάποιος εκπαιδευτής από την Καλαμάτα ο οποίος και υπέγραψε την σύμβαση και ανέλαβε την φιλοξενία των αδέσποτων ζώων αλλά και την περισυλλογή τους. Την ίδια ώρα που σύμφωνα με τον εκπαιδευτή υπήρχε γύρω του φημολογία ότι ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας που στον τρίτο διαγωνισμό έλαμψε δια της απουσίας του, υποστήριζε γραπτά και προφορικά ότι στον εκπαιδευτή έγινε απευθείας ανάθεση του έργου κάτι που φυσικά δεν ισχύει αφού ο άνθρωπος συμμετείχε κανονικά στον τρίτο διαγωνισμό που έκανε ο Δήμος Καλαμάτας.



Φαίνεται λοιπόν πως ενόχλησε τόσο πολύ τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας το ότι δεν θα έπαιρνε πλέον τις 30.000€ από τον Δήμο Καλαμάτας για την περίθαλψη, την περισυλλογή και την φιλοξενία των αδέσποτων ζώων. Πρέπει να αναφέρουμε εδώ βέβαια ότι το καταφύγιο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας δεν υπήρξε ποτέ αδειοδοτημένο από καμία αρμόδια υπηρεσία. Αποφάσισε λοιπόν με την σειρά του ο ΦΟΚ να κάνει τριπλή καταγγελία σε βάρος του εκπαιδευτή, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι είναι παράνομος γιατί αυτή η δουλειά είναι ευθύνη του Δήμου και του Φιλοζωικού και όχι δικιά του, ότι είναι βάναυσος με τα ζώα και ότι ο χώρος του δεν είναι κατάλληλος και οι συνθήκες διαβίωσης απαράδεκτες. Τελικά μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο της κτηνιατρικής υπηρεσίας ο εκπαιδευτής συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου αφού η αρμόδια κτηνίατρος, γνωστή για τις σχέσεις της με τον Φιλοζωικό, δεν τον άφησε να φέρει τα βιβλιάρια υγείας των ζώων που φιλοξενούσε και στην αναφορά της έγραψε ότι δεν υπάρχουν τα βιβλιάρια καθώς και ότι ο χώρος του εκπαιδευτή δεν έχει αδειοδοτηθεί για αυτή την δουλειά.

Τελικά η σύζυγος του εκπαιδευτή πήγε στο αστυνομικό τμήμα και φρόντισε να επιδείξει την άδεια στους αστυνομικούς έτσι ώστε να φανεί το στημένο της κατηγορίας. Στην συνέχεια λοιπόν διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα και κατόπιν αιτήματος του εκπαιδευτή δεν έγινε η δίκη με την διαδικασία του αυτοφώρου αλλά ορίστηκε στις 15 του Οκτώβρη αλλά μέχρι στιγμής τρεις ημέρες μετά μαθαίνουμε ότι τελικά η δίκη αυτή πήρε αναβολή πιθανώς για τον Μάρτιο του 2019 με μία μικρή επιφύλαξη σχετικά με την ακριβή  ημερομηνία. Η όλη ιστορία σε βάρος του εκπαιδευτή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017.

Το όλο θέμα όμως όσον αφορά τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας δεν σταματάει ούτε εκεί αλλά αντίθετα συνεχίζει και έχει να κάνει με την εμπορία αδέσποτων ζώων. Ζώων δηλαδή όπως αυτό της φωτογραφίας που ενώ βρίσκονται στο καταφύγιο του ΦΟΚ βρίσκονται καταχωρημένα και μάλιστα σε Γερμανική ιστοσελίδα προς πώληση έναντι του ποσού των 370€!






Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μέσω των εκπροσώπων του δήλωσε πώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει καθώς ένα ζωάκι που το βρίσκεις τραυματισμένο και το περιθάλπεις δεν είναι δυνατόν μετά να το πουλάς.

Οι εικόνες βέβαια δείχνουν το αντίθετο αλλά ο ΦΟΚ συνεχίζει να το αρνείται. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή δεν είναι η μόνη αγγελία από σκυλί που φιλοξενείται στο καταφύγιο του ΦΟΚ υπάρχουν και άλλες που όμως για να τις αναφέρουμε θα πρέπει να γεμίσουμε πολλές σελίδες βιβλίων. 

Η αλήθεια είναι πάντως ότι μία τέτοια πρακτική εκτός από παράνομη δεν αποτελεί και δείγμα φιλοζωίας. Όσο πάντως και να θέλει κανείς να πιστέψει ότι δεν πραγματοποιείται εμπορία ζώων στην Καλαμάτας με όλα αυτά που διαβάζει σε αγγελίες σαν κα την προαναφερθείσα είναι δύσκολο να το πιστέψει.

Τα ζώα αυτά μεταφέρονταν στην Γερμανία και γενικά στο εξωτερικό μέσω της συνοδείας κάποιων ατόμων που παρίσταναν πιθανόν τους κηδεμόνες των ζώων ενώ στην πραγματικότητα ίσως και να ήταν συνοδοί.




 Επίσης τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες όπως αυτή παρακάτω που δείχνουν κάποια άτομα που από ότι έχει έρθει μέχρι τώρα στην δημοσιότητα πρόκειται για φοιτητές κτηνιατρικής Ρουμανικής και Βουλγαρικής καταγωγής αντίστοιχα που σε χώρο μη ενδεδειγμένο πραγματοποιούσαν για λογαριασμό του ΦΟΚ στειρώσεις αδέσποτων ζώων ενώ για αυτή την δουλειά ο ΦΟΚ έπαιρνε κάποιο ποσό από τον Δήμο μέσα στις 30.000€ ενώ ποτέ δεν παρέδιδε πρακτικά στον Δήμο για το που πότε και πως πραγματοποιούσαν τις στειρώσεις.

Είναι προφανώς ολοφάνερο ότι τα χειρουργεία λάμβαναν χώρα σε χώρους μη αποστειρωμένους με κίνδυνο μόλυνσης για τα σκυλιά και μάλιστα από άτομα που δεν είναι καν επαγγελματίες κτηνίατροι.

Μετά κάποια από τα ζώα τα κρατούσαν στο καταφύγιο και άλλα τα προωθούσαν μέσω αγγελιών στο εξωτερικό. Στην έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία στο καταφύγιο του ΦΟΚ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 150 σκυλιά ενώ ο Φιλοζωικός Σύλλογος Καλαμάτας είχε δηλώσει ότι φιλοξενεί 600 σκυλιά και παράλληλα οι τροφές που έπαιρνε από τον Δήμο ήταν και αυτές για 600 σκυλιά!

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 όπου έληξε η σύμβαση του εκπαιδευτή με τον Δήμο φαίνεται πως παράλληλα ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας παρανόμως αφού δεν υπήρχε σύμβαση περισυνέλεγε με ακατάλληλο προσωπικό και με ακατάλληλο όχημα αδέσποτα σκυλιά τα οποία φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του σε τελείως ακατάλληλο χώρο!




Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή υπάρχει και σχετικό βίντεο που δείχνει τα σκυλιά να βρίσκονται μέσα στην λάσπη και να ουρλιάζουν. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και εμείς βρήκαμε και σας παραθέτουμε το βίντεο που αποδεικνύει  την απαράδεκτη και άθλια κατάσταση στην οποία διαβιώνουν τα σκυλιά στο μη αδειοδοτημένο καταφύγιο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας.




Οι έρευνες που πραγματοποίησε η αστυνομία έγιναν κατόπιν εισαγγελικής εντολής λόγω καταγγελιών και επιβλήθηκε σύμφωνα με έγκυρες πηγές στον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας πρόστιμο ύψους 26.000€ ενώ παράλληλα μέλος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας κατηγορείται για κακοποίηση ζώου. Για το θέμα αυτό έχει σχηματιστεί  δικογραφία η οποία  έχει ήδη μεταφερθεί από τα μέσα του Φλεβάρη του 2018,οπότε και αποκαλύφθηκαν όλα αυτά τα προαναφερόμενα αναφορικά με το καταφύγιο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, στον Εισαγγελέα για να προχωρήσει το όλο θέμα όπως κριθεί από τους αρμοδίους.
 
Αυτή την στιγμή μαζί με τα μέλη του ΦΟΚ κάποιοι Γερμανοί εθελοντές προσπαθούν να φτιάξουν τον χώρο με την προοπτική να καταφέρουν να πάρουν άδεια για να διεκδικήσουν ξανά σύμβαση με τον Δήμο όπως έκαναν για 4 χρόνια συνεχόμενα με την διαφορά ότι δεν την υπέγραφαν.
Είναι φανερό πως η δουλειά του κάθε φιλοζωικού συλλόγου είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που έκανε μέχρι τώρα ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας. Η δουλειά και το έργο του κάθε φιλοζωικού συλλόγου πρέπει να είναι παρά μόνο η διεκδίκηση και με νομικά μέσα αν χρειαστεί για την πλήρη εφαρμογή του νόμου από κάθε μεριά. 

Σε κάθε περίπτωση το καταφύγιο πρέπει να είναι δουλειά αποκλειστικά του Δήμου και όχι του φιλοζωικού συλλόγου. Δουλειά του φιλοζωικού συλλόγου πρέπει να είναι η συνεχής πίεση και ενημέρωση του εκάστοτε Δήμου σχετικά με την κείμενη νομοθεσία και την πλήρη εφαρμογή της.

Όταν αυτή δεν εφαρμόζεται τότε πρέπει  να παρεμβαίνει ο φιλοζωικός σύλλογος ακόμη και με ένδικα ή απλά νομικά μέσα και να βάζει τον Δήμο στην θέση του που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του νόμου.

0 Σχόλια